Ruangan Jom Makan Saya Kali ni saya nak share resipi kegemaran seisi kuarga saya iaitu Cucur Ikan Bilis Istimewa... Saya ubah sedikit resipi ni menggunakan perasa KNORR pasti sedap memang tak menghampa kan sedappppp... KNORR sesuai utk semua masakan jika anda tahu cara menggunakan nya... Here The simple recipe for simple person like us...
Bahan2 nya:
2 gelas tepung (1/2kg)
3 sudu makan tepung beras
2 biji telur
ikan bilis secukupnya (goreng dan tumbuk halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
3 batang cili merah (dihiris halus)
Jagung secukupnya
1/2 batang carrot (dihiris halus)
daun bawang secukupnya (dihiris halus)
KNORR pasti sedap secukupnya
Air secukupnya utk membancuh andunan
Minyak Masak
Cara2 nya:
Masukkan tepung, tepung beras dan telur ke dalam mangkuk dan bacuh dgn air gaul sehingga andunan menjadi sebati dan tak pekat tak cair. Kemudian masuk kan KNORR pasti sedap secukupnya disertai dgn semua bahan seperti bawang cili jagung carrot daun bawang dan ikan bilis gaul semua nya hingga menjadi sebati..
Sementara tu panaskan minyak di kualai, masuk kan andunan tadi menggunakan sudu makan satu persatu dan goreng hingga kekuningan... Cucur ni sedap jika dimakan masa panas dan dicecah dgn sos cili atau cili padi..saya juga menambahkan carrot supaya menyerikan warna pada cucur tersebut dan berkhasiat..
Selamat mencuba my resipi, it simple and easy!
Simple recipe for simple person like US!!!! jom minum petang bersama saya :)
Bahan2 nya:
2 gelas tepung (1/2kg)
3 sudu makan tepung beras
2 biji telur
ikan bilis secukupnya (goreng dan tumbuk halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
3 batang cili merah (dihiris halus)
Jagung secukupnya
1/2 batang carrot (dihiris halus)
daun bawang secukupnya (dihiris halus)
KNORR pasti sedap secukupnya
Air secukupnya utk membancuh andunan
Minyak Masak
Cara2 nya:
Masukkan tepung, tepung beras dan telur ke dalam mangkuk dan bacuh dgn air gaul sehingga andunan menjadi sebati dan tak pekat tak cair. Kemudian masuk kan KNORR pasti sedap secukupnya disertai dgn semua bahan seperti bawang cili jagung carrot daun bawang dan ikan bilis gaul semua nya hingga menjadi sebati..
Sementara tu panaskan minyak di kualai, masuk kan andunan tadi menggunakan sudu makan satu persatu dan goreng hingga kekuningan... Cucur ni sedap jika dimakan masa panas dan dicecah dgn sos cili atau cili padi..saya juga menambahkan carrot supaya menyerikan warna pada cucur tersebut dan berkhasiat..
Selamat mencuba my resipi, it simple and easy!
Simple recipe for simple person like US!!!! jom minum petang bersama saya :)
No comments:
Post a Comment